Het beeld doet misschien onder voor de werkelijkheid, toch houdt het herinnering levend. Klik hier om enkele sfeerbeelden te bekijken.
De langzame weg Rome - Antwerpen Lente en Zomer 2012. Over de kam van de Apennijnen, de Po vlakte over de Alpen door het zwarte woud terug naar huis. In 2014 wordt er van de provincie Syracuse in Italië naar Rome gestapt en 2017 wordt de reis uit Antwerpen naar het noorden verder gezet om in 2024 bij de poolcirkel aan te komen.
29 juli 2022
Beelden
21 juli 2022
Upsitedown
Terug in Trondheim,
nog een orgel avondconcert meegemaakt in de Nidarosdomen, het orgel dat met zijn overweldigende klank de toch wel heel mooie kerk nog meer grandeur geeft.
En nu is hét wachten op de trein die me weer huiswaarts voert.
20 juli 2022
Het orakel van grenspaal No 165b
Als ik in niemandsland bij grenspaal No165b sta hoor ik een stem die zegt.
19 juli 2022
Vuku, Noorwegen in kleur
Vandaag na de middag heerlijk zonnetje
Rambo is nog niet echt gewend aan het felle licht
De herberg is vol maar Mano de gastvrouw van Auskin kreative senter waar ik drie dagen geleden ook logeerde maakt een bed vrij in haar privé woning. Kei haar man en drijvende kracht achter de hout beweking laat mij een gereconstrueerd instrument zien waarvan het origineel uit de vijftiende eeuw stamt, zo heeft hij een hele reeks instrumenten gebouwd uit verschillende periodes
Lunch in Skavhaugstetta
Terwijl ik mijn boterham eet onder het belangstellende oog van enkele vrienden in een klein gehucht zegt een plaatselijke bewoner mij goededag.
Ik krijg een gratis geschiedenisles van wat hier allemaal heeft plaatsgehad. Op de plek die nu wordt ingenomen door mijn vrienden stond vroeger een boerderij die later verplaatst werd naar de boerderij die je op de foto hierboven in de achtergrond ziet. Op 200 meter afstand staat een grotere boerderij die e er nu nog staat. Een dochter van de boerderij op déze plek was hopeloos verliefd op de zoon uit de grote boerderij maar de boer verzette zich op alle mogelijke manieren tegen een huwelijk omdat hij het meisje minder gefortuneerd en van lagere komaf beschouwde. Hetgeen in een jarenlange vete zou uitmonden. Een tweede gebeurtenis, mijn Noors Engels is te beperkt om te begrijpen of dit verband had met het voorgaande, is de inbraak van twee Zweedse handwerklieden in de boerderij. Ze vermoorden alle bewoners en namen mee wat van waarde was maar konden gevat worden. Ze werden in de boeien geslagen en aan een paal gebonden en gemarteld waarna ze naar Trondheim gevoerd werden om terechtgesteld te worden. Een derde verhaal gaat over de Zweden in de oorlog met Noorwegen-Denmarken die híer langs de bergkam kwamen om twee kilometer verder over de brug de rivier over te steken. Enkele kilometers verder zouden ze slag leveren op de plaats waar ik enkele dagen geleden op de heenweg naarcSul ben voorbij gekomen. Ik loop nog even om langs de brug maar er is niets bijzonder te bemerken behalve twee Noorse schapen die hiernu de wacht houden. Je weet maar nooit met die Zweden.
18 juli 2022
Overnachten bij Thomas
Op terugweg van grenspaal No 165b als ik beneden de fjell kom staat Thoma klaar om met zijn paard en een klant de berg op te gaan. Ik had met hem al getelefoneerd en kan vannacht in zijn huis overnachten. Bij zijn huis kan ik onder een zeil schuilen tot hij van zijn bergtocht terug is.
Thomas is geboren in Duitsland en met zijn kinderdromen naar Noorwegen getrokken. Die dromen speelden zich af in de wereld van cowboys, indianen en vikings. Later is er nog een snuifje AC/DC bijgekomen. Die wereld heeft hij nooit vaarwel gezegd en vandaag ben ik te gast in dit universum.
Thomas werkt met Apalloosa paarden, een ras dat uit Idaho, VS komt en geen hoefijzers krijgen omdat ze van nature harde hoeven hebben. Omdat in de bergen hier de rotsen scherpe kanten hebben slijten de hoeven te snel af. Om dit te voorkomen vertelt Thomas heeft hij paardenschoenen gemaakt.
Grenspaal No 165b Sandvoll
Aan grenspaal 165b op de grens Noorwegen en Zweden heb ik het eindpunt van deze tocht bereikt en kan de terugtocht beginnen. Eerst twee dagen stappen naar waar er terug openbaar vervoer is en dan laat ik me voeren.
Dit eindpunt is waar de E1 en het Olavspad kruisen . Op het beginpunt van de E1 wandelweg in Sicilië begon een tijdje geleden dit avontuur dat tot de laatste dag iedere keer weer zijn verrassingen in petto had. Waarvoor ik ongelofelijk dankbaar ben.
Het Olavspad gaat de laatste 17km voor de grens over het Kon Karl Johans Vei. Het is een gedeelte van een weg aangelegd door de Zweedse koning in 1835 om de verbondenheid tussen Zweden en Noorwegen te bewerkstelligen.
17 juli 2022
Sul
Eindigen in schoonheid? Ik wordt op mijn wenken bediend. Vooral de laatste kilometers zijn de riviertjes en watervallen niet meer te tellen.
Het is wat doorlopen tot de herberg waar ik de eenige gast ben, maar morgen zijn ze vol geboekt. Dan keer ik weer en zal hier een andere schuilplaats moeten zoeken, gelukkig is die ondertussen al geregeld en mijn tent mag hier een dagje achterblijven. Ik ga ze niet missen op de fjell.
16 juli 2022
Vuku
And I think.. It's going.. to rain.. Today!!!
15 juli 2022
Stiklestad
Het weer voor de komende dagen ziet er schitterend uit. Zie afbeelding.
In Stiklestad is een modern hotel gecombineerd met cultuurhuis en informatie centrum van het Olafs pad. In de herberg hebben ze geen zin meer in na de corona periode en het hotel zou de sfeer van mijn tocht breken en mijn beurs plunderen.. Ik heb met de regen ook niet veel zin in de tent in het bos maar gelukkig zie ik dat er verderop een camping is waar je en hutje kan huren... geen moment getwijfeld!
In Stiklestad is Olaf aan zijn einde gekomen, met het zwaard groot geworden en met het zwaard een kopje kleiner gemaakt. Het christendom bracht hij mee als kadootje uit denemarken en geschenken mogen niet geweigerd worden. Eigenlijk geen kerel om pelgrimstochten rond te bouwen. Op zijn conto staat dat hij wat nu zuid en centraal Noorwegen is onder één noemer heeft gebracht. Maar zijn objectief met de invoering van het christendom had meer met politiek dan wat anders te maken. Poetins zijn van alle tijden daarom dat ik content ben nog enkele dagen de natuur verder in te trekken om in schoonheid te eindigen. Regen of niet.
14 juli 2022
Munkeby
Veel regen voorspeld en ik zie het met bakken uit de hemel vallen over de fjord maar niet op mijn hoofd, vandaag slalom ik tussen de buien door. In Skogn nog de sobere Alstad kerk uit het begin van de twaalfde eeuw bezocht. Deze kerkjes zijn echte pareltjes. Veel asfalt onder de voeten maar het decor maakt veel goed.Vlak vóór ik de gezellige herberg bereik nog de ruines van en cistestenzer abdij op mijn pad. Oorspronkelijk een zelfstandige abdij maar na korte tijd filiaal van de abdij van Tautra waar ik een paar dagen geleden passeerde. Een gezellige herberg, de wind huilt maar ik zit lekker droog, maar ik moet het wel zelf waar maken want ik ben weer de enige gast, dit zijn blijkbaar niet de lofoten.
13 juli 2022
Skogen
Smaland, Frosta
10 juli 2022
Ranheim, Echternacht
Mijn gastheer van de boerderij hielp me uitvissen hoe ik met de boot op het schiereiland kan komen waar ik verder wil lopen. Blijkt dat de boot enkel op donderdag de overtocht maakt maar dat er op maandag een boot uit Trondheim vertrekt. Dus ben ik terug op weg naar Trondheim waar ik morgen middag met de boot meekan.
Ik heb een plek gevonden waar ik droog met of zonder de tent de nacht kan doorbrengen. Hopelijk is het deze nacht open zodat ik de zonsondergang kan bekijken met zicht op het schiereiland waar ik morgen wíl geraken.Vreemd is ook dat de zon ongeveer opkomt waar ze onderging en dat is nabij het noorden.
Het is de tent geworden . Ik wordt wel op mijn wensen bediend met een zonsondergang om 23u30, een nacht zonder duisternis 12u30 en een zonsopkomst om 3u30.
Opkomt
Nacht
Ondergang