15 april 2022

Kårsavaggestugan

 Onverwachte ontmoeting met een Altocumulus lenticularis in de Kårsavaggestugan

Ook een plan-b heeft zijn verrassingen in pet. We richten onze pijlen vandaag op de Kårsavaggestugan, een kleine hut aan de aanloop van een Gletsjer die zich opwerkt richting de Noorse grens. Het weer dat vandaag helder is levert ons mooie zichten op steeds wisselende wolkenformaties. In de richting van Abiskojaure waar we binnen twee dagen  zullen heentrekken rolt in de verte een enorme wolk over de bergflank van de Giron.


Maar de klap op de vuurpijl is de Altocumulus lenticularis die we vanuit de hut te zien krijgen en ons gedurende de avonduren gezelschap houdt.

ACSL-wolken ontwikkelen zich voortdurend en verdwijnen respectievelijk in de buurt van de golftop en onmiddellijk benedenwinds van de top. Dat is de reden waarom ze stationair lijken te blijven (vandaar de naam), ook al bewegen winden zich snel (soms zeer snel) door de hele wolk.

s'nachts worden we nog getracteert op het noorderlicht, wel niet in zijn volle glorie want de hoge bergwand in de richting van het natuurgeweld schermt het zicht af, zodat we ons moeten tevreden stellen met de hoogste regionen van het hemels vuurwerk.

De kleine hut heeft twee afzonderlijke kamers met ieder een kachel, tafel, kookplaats en plaats voor vier respectievelijk zes personen. Vandaag zijn we de enige gasten. De vriendelijke hut behoedster heeft haar eigen hut, er hangt een briefje om ons welkom te heten en te melden dat ze aan het skiën is in de bergen.s' avonds komt ze nog een gezellige babbel maken terwijl we genieten van de lenswolk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten