30 juni 2024

Louberga, Storriset

 


Een grote rechte baan leidt me naar Strömsund.Geen verkeer en het gaat licht golvend zodat het snel vooruit gaat.

Onderweg een geologische site waar 400 miljoen jaar geleden gesteente boven grond komt. Vijfentwintig kilometer voor de centrumstad Strömsund begint het te gieten, geen mogelijkheid om zelfs de regenbroek aan te trekken zodat ik goed nat in het stadje aankom maar daar klaart het op en rij ik nog door op de E45 waar je niet aan kan ontkomen en ik een heerlijk plaatsje aan een meer vind om de nacht door te brengen. De zwempartij krijg ik erbij maar muggen en midges moet ik er wel bijnemen.
 

29 juni 2024

Fölligne

Eerste dag vakantie in België, daar wil ik hier in Zweden wel aan meedoen. Tijd om te bekomen van de vele stijgmeters van de voorbije dagen. Ik had een airbnb vastgelegd op 13km, dat is rap bij gefietst vooral met een stevige rugwind. Ik haal dan ook een gemiddelde van 19,8 km/uur. Waar dat de voorbije dagen schommelde tussen 13 en 15 km per uur.

 


Onderweg kom ik nog een kabouter tegen die er bij is gaan liggen. TOME, TOME, TOME!!  ook kabouters moeten ook al eens forfait geven.
 
In de airbnb blijkt er weer dubbel geboekt als ik een muisje tegen het lijf loop, maar eerst is eerst en het muisje beslist dan maar om elders onderdak te zoeken.




28 juni 2024

Lillholmsjö

Het landschap wordt gemoedelijker met nog altijd veel meren en meertjes, bosbouw en velden.

 

De Olafs herberge in Alsen 
Ik volg nog een eind Het Olafspad nu wel in tegenovergestelde richting. Bij een doorsteek verlaat ik de fietsroute en maak een doodsteek van 7km, het is een doorbijter en ze bijten stevig. 
Änge
Er is regen voorspeld 4km voor mijn eindpunt moet de regenkleding aan en als ik toekom breekt de hel pas echt los maar staat een heerlijk vintage kampeerhut met douche en alle comfort voor me klaar.
Hut in de vintage camping
Vintage hut in de Lillholmsjö camping, met alles wat je nodig hebt.


27 juni 2024

Bleckäsen

In de morgen nog even terug naar de waterval die ooit ontstaan moet zijn door de doorbraak van het hogergelegen meer Anjan meer. 
Dan volgt 43km over de gravelweg langs het Kallsjönmeer.onderweg met enkel het kleine dorpje Husà. Op de achtergrond verschijnt de Hundshögen berg in het Oviksfjällen nationaal park.
 
 Bij Jarpen rijdt ik in tegen een cross voor jong en oud. De tijd van blijf in uw kot blijkt ook hier verleden tijd. Even langs de saaie E45 die ook door het Olavspad gevolgd wordt, de fietsweg Sverigleden 11 langs de andere kant van het meer was een betere oplossing geweest. 
 

Langs een rustig baantje is het geen probleem een plaatsje in het bos voor mijn tent te  vinden.

 

Kallsjonn meer, Anjehem

Als ik wakker wordt overtuigen de twee bosooivaarsbekken die zich geruisloos in mijn interieur geïntegreerd hebben om niet te zagen over de regen die is komen opzetten. Door de regen gaat het naar de  bellingstua over de grens in Noorwegen door de mitiese fjell die zich op de grens bevind. Ik kan er opdrogen en het weer trekt terug open. Ideaal voor de tocht langs het Skackerfjallen natioaalpark met toppen rond de 1200 meter de dag
Bellingstua in Noorwegen op de E1

De waterval waar het Anjan meer in het Kallsjön meer overgaat

 

25 juni 2024

Medstugusjon

De trein heeft me afgezet in Dived waar ik de draad met het Olafspad weer oppak. Tot aan de Noorse grens toch die nu 20 km voor mij ligt.

 

Geen probleem om de fiets op de trein Ostersund - Dived mee te nemen
Tännforsen een ommetje waard
Bij de waterval raakt ik mijn GPS kwijt, een kleine ramp, ik doe de toer twee maal, nergens te vinden tot ik terug bij de fiets kom en bemerk dat hij in mijn fietszak zit, opluchting allom.
Schuilhokje langs het Olavspad

24 juni 2024

Hoting terug naar af


Met  de bus terug de  berg af naar Dorotea de kleine centrumstad in dit gebied. En dan een rustige fietsrit waarbij ik terug de grens met Sapmi (Lapland) kruis naar Hoting waar ik twee dagen geleden vertrok.


 
Airbnb hut in Hoting, Andersnäset

23 juni 2024

Borgafjall

Tweede deel van dit traject, minder km maar meer klimmen, en mijn passage bij de fietsdokter twee weken geleden heeft blijkbaar niet veel uitgehaald. Mijn versnellingen schakelen nog altijd even kramikkelijk als voorheen, geen kado op dit terrein. De aangekondigde regen start met wat gezever maar gaat over in echte regen en de moraal houdt gelijke tred met de temperatuur die daalt naar 12 graden. Aangekomen vindt ik na wat zoeken de cabine die voor de gelegenheid dubbel geboekt blijkt. Na wat zoeken blijft maar een oplossing over de cabine te delen. In ruil wordt ik ingewijdt over de streek en de sami kultuur.
Dit moet Sapmi (Lapland) zijn, een plaats waar de rendieren worden samengedreven om ze te merken 
 
Frederik vangt vissen uit het meer, maar ik pas 


22 juni 2024

Storselet

Een tweedaagse testrit naar Borgafjall waar ik later aan de stap tocht denk te beginnen 
120 km op gravel en asfalt met stevig wat stijgmeters. De eerste dag valt goed mee met schitterend weer en een aanloop langs een langgerekt meer. 


Onderweg een veld voor Zweeds voetbal, vier doelen langs dezelfde kant van het veld, een garantie voor veel doelpunten maar één nachtmerrie voor scheidsrechter.
 

 

21 juni 2024

Midzomer

Op bestemming geraakt op 48 uur met auto en ferry waar ik eerder te voet ettelijke maanden heb overgedaan. Het is nu 23u21 en de zon gaat binnen 10 min onder binnen 3 uur komt ze weer op

 

Klein hartje

Vertrokken voor een volgende episode in het hoge noorden. Een gecompliceerde route want ik ga met de auto en wil fietsen e  stappen combineren. Uit ervaring weet ik dat het definitieve plan nooit het einde van de reis haalt  Maar wat nog een  constante is , is het klein hartje bij vertrek ... waar smijt ik me weer in?

19 juni 2024

De Zwerver

 

 

De Zwerver

Tussen zonnen tussen manen
is de zwerver op reis.
Altijd zoekt hem ander banen
langs de grens van 't paradijs.
 
Tussen evenaar en polen
zoekt ne mens naar 't gouden strand
dat zijn eigen heeft verscholen
op de rand van zijn verstand
 
En op 't einde van zijn reizen
vindt 'm soms dat eeuwig land
met zijn goden en zijn wijzen,
.maar 't verbrokkeld in zijn hand.
 


 
Wannes van de Velde