zondag 8 januari 2012

… Via Francigena
… Via Francigena

Nadat we de overgang naar het nieuwe jaar hebben  doorgebracht in Londen hadden we op de terugweg gelegenheid een stop te maken in Canterbury. Deze plaats is het vertrekpunt van een eeuwenoude pelgrimsroute naar Rome. De Via Francigena of weg van de Franken is voor het eerst beschreven door aardbisschop  Sigeric omstreeks het jaar 990 nadat hij een voettocht  had ondernomen om zijn strepen (pallium)  aftehalen bij de Paus in Rome.  Al van de 7de eeuw zijn referenties naar de route bekend en hij zal ononderbroken volgens variabele deeltrajecten gebruikt worden tot op vandaag , waar hij zoals de camino op verhoogde belangstelling kan rekenen en door Europa bedacht werd met een plaats op het selecte lijstje van Europese cultuurwegen.

Mijn eigen traject had naast Rome, twee raakpunten met de Via Francigena, de 150 km tussen Passo Della Cisa waar de GEA eindigt en Piacenza aan de oever van de Po.  Aanvankelijk had ik tussen deze twee plaatsen mijn eigen traject uitgezet ten westen van de VF op basis van dubieus kaartmateriaal, met heel wat stijgen en dalen op het menu. Maar inmiddels ben ik gezwicht om voor dit traject de Franken te volgen. Goed gedocumenteerd met GPS tracklogs, wat mij betreft een weg in dalende lijn in tegenstelling tot de collega’s die naar het Zuiden trekken en goed voorzien van plaatsen  om de nacht door te brengen, zie ik dit helemaal zitten na het avontuur in de GEA of Grande Escursione Appenninica


Leuk te vermelden is wel, dat zij die naar Rome stappen in de overtuiging de Via Francigena te gaan in werkelijkheid de Via Romea lopen. De zuidelijke richting zoals door Sigeric beschreven is de ware Via Francigena.

http://en.wikipedia.org/wiki/Via_Francigena

Geen opmerkingen:

Een reactie posten