28 mei 2024

Pistoia

De cammino San Bartholomeo loopt hier samen met de GEA tot de passo Vechia of passo della Collina, een etappe die ik in het verleden reeds meerdere keren heb gelopen. Op deze pas blijft de GEA in de Apennijnen en de cammino San Bartholomeo daalt wat verder langs de CAI 108 duizend meter stijl af naar Pistoia. Een heerlijke kleinere versie van Firenze. In Pistoia kruisen we de cammino di San Jacopod die van Firenze naar Livorno gaat maar wij zetten koers naar Tuoro, eindpunt van dit verhaal.

Op de GEA


Witte Affodil (Asphodelus albus) met Groentje (?)

Nabij Passo Della Collina waar GEA en de Cammino di San Bartolomeo die hier de CAI '00' volgt samenkomen

Pistoia




27 mei 2024

Pontepetri

We wijken voor deze etappe van de cammino San Bartholomeo af  om langs het Osservatorio Astronomico van Pistoia naar de rifugio Del Montanaro te klimmen waar we terug op de GEA belanden. Deze loopt even samen om wat later richting Prachia te trekken. In Pontepetri maken we terug aansluiting met de cammino San Bartholomeo die op deze etappe langs de Fiume Reno een meer zuidelijke traject volgt. De zon die niet aflaat geeft ons weer de mogelijkheid om van mooie panoramas te genieten.

Osservatorio Astronomico 

rifugio Del Montanaro

Kuifhyacint



 

26 mei 2024

Lago Nero op de GEA en de E1

Vanuit Pian de Novella klimmen we hoger tot 1800 meter waar we op de SI en E1 komen die hier de G.E.A. volgen. Het weer zit mee om van de grandioze uitzichten te genieten, ook de bloemenweelde laat van zich horen. Als we dalen komen we langs de refuge van Lago Nero, die een groot verschil uitstraalt met de ontmoeting enkele jaren geleden temidden van een bevroren landschap. We keren terug met de bus naar San Marcello van waaruit we de volgende dagen terug richting de passo Vechia en Pistoia zullen gaan

Gentiaan

Monte Poggione (1754)


Vanuit de Monte Poggione in de richting van de vallei van de Lima
Refugio Lago Nero


25 mei 2024

Romea Strata

We maken een afslag op de doorlopende richting die we volgen hoger de bergen in langs de Romea Strata die over de pas uit Modena komt. 


 

 
Luzula nivea

 

24 mei 2024

San Marcello Kunst en Kunstwerken

Onderweg komen we door het dorp Vico Pancellorum tegen de flank van de berg neergestreken. Een parel voor de passant. We maken een praatje met een man die ons voorstelt de kerk die gebouwd werd tussen de negende en elfde eeuw voor ons te openen.Doorheen heel het dorp kunstwerken aan de huizen.

Kerk van Vico Pancellorum


 

kunstwerken in de straten van Vico Pancellorum

  Even wordt het moeilijk als cammino di San Bartolomeo vier kilometer lang overgroeid is en bezaaid met omgevallen bomen waar we onder of over moeten. Een overvloed aan tekenbeten is het gevolg maar we werken er ons door, dit hoort er nu eenmaal bij.



De Ponte Di Castruccio brengt ons veilig naar de overkant van de Lima zoals hij dat al eeuwen doet voor wie ons voorging. 

Ponte Di Castruccio (anno 1317)

 

 

23 mei 2024

Limiano

Terug in de Appennieno Pistoniese. Het was werken om er ons doorheen te slaan, maar de beloning is novenant 


 

 
 

 

22 mei 2024

Montefegatesi

Orchis Cephalanthera longifolia (wit bosvogeltje)

 
Montefegatesi
 
Doel dag één is bereikt, weggevlogen uit de orde van de dag en gekatapulteerd  in wonderland 
 

Een steile klim van negenhonderd meter brengt ons naar het dorp Montefegatesi
Op de top van de heuvel waarop het dorp gevestigd is een standbeeld van Dante Alighieri, hij zou hier verbleven hebben na verbannen te zijn uit Firenze en de nabijgelegen kloof  Orrido di Botri zou hem inspiratie gegeven hebben bij het schrijven van La divina commedia.

21 mei 2024

Bottines zijn er klaar voor


 Hopelijk houden ze het vol, ze zijn ook al een dagje ouder!

De slakken laat ik thuis hun levens zijn gespaard,  nu maar  open dat ze de beest niet uithangen.